top of page

Att rida i lag

Vi ska bli ett LAG och inte bara en grupp

Ett lag har samma mål och ett lag vill vinna.
Alla i laget behövs – Det som är viktigt när man rider i ett lag är att det är lagets mål som prioriteras.
Om man tycker att sitt eget individuella mål är viktigare – vilket det absolut kan vara! – så är det kanske bättre att någon annan tar lagplatsen.
Vi får inte glömma att ridning är en individuell sport i grunden, men också glädjen i att kunna göra vissa saker i lag tillsammans med andra.

Mål är viktigt!

 • Att vinna (d v s ett resultatmål)

 • Att ha kul (d v s ett känslomål)

 • Att utvecklas (d v s ett utvecklingsmål)
   

Vi kan diskutera just vilka mål vi ska ha – både individuellt och för hela laget. Då kan vi också diskutera eventuellt flera saker vi vill göra för att komma dit vi vill – som sagt allt är inte allsvenskan!

 

Det finns många delmål vi kan sätta upp – t ex att alla ska rida väldigt bra vägar, att vi är proffs på övergångar, bra sits och inverkan eller vad det nu kan vara.

Gemensamma spelregler

Vi är alla representanter inte bara för oss själva utan också för Täby Ryttarsällskap. Vi vill att vi ska uppfattas som en riktigt bra klubb att vara med i och att vi är ett juste och bra gäng.

Därtill ska vi uppvisa riktigt bra Horsemanship/Sportsmanship.

Några viktiga saker där är
 • att vi respekterar motståndarna

 • alla hjälper alla

 • att man står för sin prestation – bra som mindre bra, alla gör så gott man kan

 • aldrig prata illa om domare, motståndare eller arrangörer

 • att vi är med och hejar och är en juste lagkamrat

 • att man är lojal, rak och ärlig – det gör att man får det tillbaka också!

 • ödmjukhet

Mental träning

”Hästen blir som man rider den”  Det är dock inte bara teknik och kunskap utan handlar också mycket om den mentala inställningen hos ryttaren. Det finns många sätt att träna sig själv mentalt – det kan handla om mental uppladdning inför tävling, att sätta mål och att slappna av t ex.

Uttagning av laget

Laguttagning – det absolut svåraste för en lagledare. Man vill ju så gärna att alla som vill, tränar, laddar och är engagerade ska kunna rida. Men det finns bara några platser att fördela.

 

Att dagsformen i förklassen ska avgöra har flera riktigt stora nackdelar: dels läggs fokus alldeles för mycket på förklassen och inte på lagklassen, det är stor risk att det blir intern konkurrens och dålig stämning i gänget, hästarna kanske bara ska gå en klass per dag av olika skäl och det faktum att inte heller veta i förväg skapar otrygghet och man laddar för fel sak. Ja, man kan göra på många olika sätt.
I div 3 kan laget komma att ändras i de olika omgångarna för att fler skall ha möjlighet att få vara med. I de högre divisionerna tas ett lag ut och ev övriga deltar som reserver.

Det är också viktigt att du som lagryttare vid intresseanmälan informerar om det är någon omgång du inte kan vara med.

 

Vi i Täby Ryttarsällskap har beslutat att vi i första hand går på tävlingsresultat under senaste halvåret/året (på den nivå laget ska rida eller högre naturligtvis).

Har man inte hunnit få några resultat ligger bedömda programridningar/träningstävlingar till grund för uttagningen av laget. Klubben anordnar programridningar/träningar.

Lagledaren beslutar om startordningen utifrån ekipagens/lagets  bästa.

 

Har du några frågor/funderingar så tveka inte att höra av dig till din lagledare.

Nyheter gällande tävling

bottom of page